Hvorfor bomløs sadel?

Hvad er en bomløs sadel? 

Som forbruger kan man godt blive ret forvirret….  for hvad er en bomløs sadel? En bomløs sadel er en sadel uden copjern eller hårde dele.  Det kan være mærker som Ghost, Sensation og Freeform.

Der er sadler, som kaldes bomløse, men som er med copjern. De sadler er delvise bomløse/semi bomløse. Det er sadler som har copjern, men som er forholdsvise fleksible, såsom Trekker med bøjlen foran. Man har også de fleksible sadler/semi bomløse sadler. De ligner meget en almindelig sadel, men har copjern og materialerne i dem gør sadlerne stivere, men stadig fleksible. Dette kan være Edix  Sift Tree sadler, Baloun eller DP.

Det jeg synes er vigtigt at se efter, er at sadlen ikke er for bred. Nogle sadelmærker laves med en masse fyld i sadelklapperne som gør, at man ikke kan få en tæt kontakt med benene. Men de bliver også brede i taljen og det kan være svært at finde en god balance i dem.

En god bomløs giver dig en tæt kontakt med benene, en smal talje og en fornuftig trykfordeling. Når man taler om variationer i ordet anlægsflade er det afhængig af hvilken sadel der tales om. Har man en stivere sadel – semi bomløs sadel – er længden på sadlen vigtigere end på en bomløs sadel. I en bomløs sadel er det typisk buksestørrelsen, der bestemmer anlægsfladen. Dog har alle sadlerne til fælles, at det trykkende område fra sadlen ikke må gå ud over hestens bagerste ribben.

Er lammeskindssadler og barebacks bomløse sadler? 

Nej- Lammeskindsadel/bareback er ikke en bomløs sadel. Det er et produkt som bruges til at ride i, fordi man ønsker en tæt kontakt med sin hest,og ikke ønsker at sidde direkte ned på hestens ryg. Der er mange variationer af barebacks og lammeskindssadler og der findes lammeskindssadler som kaldes lammeskindsadler uden at være lavet af lam.

Nogle vælger også en lammeskindssadel, hvis man har en hest der er skadet og som skal i langsom genoptræning. Det er dog meget individuelt hvilken grunde man har. Nogle barebacks/lammeskindssadler kan man ride længere ture i. Det kommer an på dens konstruktion og hvilken materialer der er valgt samt rytterens vægt og hestens bygning.  Fælles for dem alle er, at man ikke må ride letridning i dem. Er der mulighed for at sætte bøjler på, må de kun bruges til støtte.

Hvorfor vælge en bomløs sadel fremfor en sadel med fast bom?

Der har igennem tiden været mange diskussioner om hvad der er bedst for hesten og det er der stadig,

En sadel med fast bom bevæger sig ikke med hesten, når hesten bruger ryggen og ryggen kommer ud i ydrepunkter, som ved for eksempel svaj. For bommen er stiv.

Der er mange dygtige sadelmagere vi kan ty til, når vi gerne vil sikre os at hesten får den rigtige sadel. Men sadlen bliver tilpasset hesten på det givne tidspunkt og udvikler sig ikke med hesten. Så selv om man som rytter har følt man har gjort det bedste for sin hest, kan man ikke sikre sig at sadlen passer hesten efter et stykke tid fordi hesten kan miste muskelmasse grundet sygdom eller vinterperioder med mere stilstand. Det kan også være at hesten får flere muskler og så er der ikke ”plads” til at de får lov at udvikle sig.

En bomløs  sadel bevæger sig med hestens bevægelser. Mange rytter får en wow oplevelse første gang de rider i en bomløs, fordi hesten bevæger sig helt anderledes.

 • En bomløs sadel arbejder med din hest. Sadlen er i bløde materialer og undertrykker derfor ikke musklerne på hesten, men giver dem plads til arbejde hvad enten hesten buer ryggen, svajer ryggen, strækker ryggen eller bøjer ryggen i drejning.
 • Du får en meget bedre og tættere kontakt med din hest og den vil derfor reagere tydeligere på dine signaler, fordi den kan mærke dine signaler bedre forudsat at sadlen ikke er for bred.
 • Sadlen er fleksibel og hvis den har justerbare paneler kan den tilpasses.
 • Rytteren får trænet sin balance hvilket også tilgodeser hesten
 • Hesten får skulderfrihed og muskelfrihed således at den bevæger sig optimalt og mere frit.

Hestens og menneskets skelet har flere ligheder og derfor vil det være godt at tage udgangspunkt i en selv.

Når vi mennesker har en rygsæk på ryggen, er der ikke nogen fast plade i rygsækken. En fast plade vil genere og være ubehagelig og mindske ens bevægelsesfrihed, både når man bøjer sig, svajer ryggen eller drejer overkroppen og især med oppakning på 40 kilo.

Det samme gælder for en bomløs sadel. Den bevæger sig frit efter hestens bevægelser, fordi den er uden hårde dele. Heste bevæger sig langt mere frit, ubesværet og tager større skridtlængde.

Men hvad med en tungere rytter?

Nogle sadler er bedre til en lidt tungere rytter end andre. F.eks er Ghost en sadel med vægtbegrænsning på. Jo tungere en rytter man er, jo mere bør man se på en stivere fleksibel sadel. Altså en Semi bomløs med paneler, for at sikre god trykfordeling og frihed til rygsøjlen. Men hvor går grænsen henne? Det er en individuel vurdering, men en vigtig faktor er rytterens balance. Ønsker du at vide mere om dette og hvad du skal se efter så kontakt mig gerne for en snak.

Vigtige ting at huske på når du ser efter bomløs sadel:

Man kan ikke købe en bomløs sadel og så tænke ”nu bliver jeg fri for sadeltilpasninger”. Det er lige så vigtigt at en bomløs sadel passer til din hest, som en sadel med fast bom. Ikke alle bomløse sadler passer alle heste. Nogle sadelmærker har valgt at lave sadler som er praktiske, i forhold til at bruge sadlen på flere heste.

Men det er vigtigt at:

 • sadlen ligger i balance
 • der er nok trykaflastning i paddet
 • sadlen passer til dit rideformål
 • at din størrelse passer med hestens størrelse
 • materialerne ikke er så brugt at trykfordeling forsvinderAt
 • stigbøjleophænget er lavet korrekt og ikke giver tryk på hestens ryg ved letridning såsom hos lammeskindssadler/barebacks
 • At der er muligheder for justering af stigbøjleophænget så man får en korrekt opstilling.
 • At sadlen giver rygsøjlefrihed eller at man sørger for et godt pad til at sikre rygsøjlefriheden.
 • Frirum til manken

Køber du en sadel hos bomløsesadler.dk vil du bliver klædt på til selv at kunne vurdere om sadlen ligger som den skal. Er du i tvivl, kører jeg gerne ud og laver et tjek, eller du kan rette henvendelse med billeder og jeg vil så hjælpe dig videre ved illustration via mail. Det er også muligt at facetime.

Denne service om råd og vejledning vil du altid have så længe du har sadlen. Har du købt en brugt sadel er det også muligt at få vejledning.

Hvilke signaler skal du være opmærksom på fra din hest  som kan give dig et signal om at der er noget galt? (behøver ikke kun være sadlen der er noget med).

 • Øm ryg
 • Underhals
 • Stram ryg
 • Fordybning foran manken
 • Hesten flytter sig ned og væk fra smerten
 • Bule på hoften
 • Kissing Spine
 • Hvide hår
 • Buler i sadellejet
 • Snublen
 • Reaktion ved spænding af gjord såsom ører tilbage, urolig hale, sparken og bid.
 • Anspændthed ved opstigning
 • Bukken
 • Tyggen på biddet
 • Dårlig opførsel
 • Stivhed
 • Vil ikke samarbejde
 • Tager hovedet ned og bukker
 • Refusering
 • Urene takter
 • Spændte næsebor (rynker ved næsebor)
 • Frygtsomme eller triste øjne

Skrevet af  Anette Larsen Bomløsesadler.dk

Hvem er jeg ?

Bomløsesadler.dk ejes af Anette Larsen

Her er lidt om mig.

Jeg er årgang 1978 og har haft med heste at gøre siden jeg var 10 år gammel. Min første hest fik jeg som 13 årig og jeg har haft heste lige siden (med undtagelse af en pause på 5 år).

Jeg har redet en del dressur, lidt spring og lidt westernridning. Efterhånden er jeg gået over til at blive turrytter og hvis jeg bevæger mig i sandkassen er det for at ride dybt, balanceret, smidiggøre og skabe ro.

Min forkærlighed er til heste der har haft det svært eller har udfordringer. Jeg ved mit arbejder betaler sig og det skaber en kæmpe glæde for mig når jeg ser virkningen af mit arbejde. Når jeg rider er det kun bomløst og så vidt det kan lade sig gøre bidløst eller med cordeo. Når jeg arbejder med hestene bruger jeg grundtanken at vi er lige og at det skal foregå i hestens tempo. I forhold til kommunikation benytter jeg forskellige teknikker.

Igennem årerne har jeg tilegnet mig meget viden omkring hestens anatomi og virke. Da jeg begyndte at få rygproblemer og havde heste med besværligt sadelleje tilegnede jeg mig stor viden omkring bomløse sadler og bruger selv kun bomløse sadler den dag i dag.

Udover selvlært viden og erfaring har jeg følgende uddannelser:

 • Jeg er uddannet Kognitiv Mentor. Har du tendens til at blive nervøs eller har rideangst kan jeg hjælpe og støtte dig under sadeltilpasningen, da angst/nervøsitet kan påvirke hesten i negativ retning til at gå i alarmberedskab og spænde op. Dette vil påvirke resultatet af sadelprøvningen, da hesten ikke vil bære ryggen optimalt og jeg vil ikke få det rigtige billede af hesten arbejde under sadlen. Så lad mig endelig få informationen så jeg kan tage de fornødne hensyn i samråd med dig.
 • Jeg er certificeret hestemassør. Det er muligt at kombinere hestemassage med sadeltilpasning men også muligt kun at booke for hestemassage og hestemassage/udstrækning. Dette kan du læse mere om under  Sadeltilpasning/prøvning/hestemassage.

Min mission er at udbrede kendskabet omkring bomløse sadler og at vejlede om tilpasning af den type sadler. Flere ryttere står fortabt fordi der ikke er nogen bomsadler der virker for deres hest. At ride bomløst er en god mulighed for netop de heste der er yderst sensitive, har haft sadeltraumer og skader og som har et svært sadelleje.

.Om Bomløsesadler.dk